Как да тренирате безопасно, когато навън е студено?
Евтини самолетни билети

Застудее ли навън, дори и най-големите противници на залите, се принуждават да влязат в тях, за да потренират.

Поне докато не дойде пандемията. Тя промени живота на всички ни из основи, а спортуващите накара непрекъснато да търсят алтернативни места за изграждане на мускули или топене на килограми.

Независимо от и въпреки метеорологичните условия. Така тренировките на открито от лукс се превърнаха в необходимост.

Но времето не винаги е на наша страна и има моменти, в които е невъзможно и дори рисковано да тренираме навън. Особено предпазливи трябва да бъдете, ако тренирате с тежести и вали сняг или е заледено.

Хипотермията, замръзването, травмите са само малка част от проблемите, с които можете да се сблъскате, ако не сте добре подготвени.

1. Уверете се, че разполагате с подходящи дрехи

Това е най-важното условие, преди да се изложите на студа. А тайната на топлото облекло се крие в наслояването. Хубаво е да започнете с нещо тънко и удобно от памук, за да попива потта. След това облечете нещо затоплящо от вълна или синтетичен материал. Накрая сложете нещо свободно, което няма да ограничава толкова много движенията ви.

2. Подгответе се

Подготовката не включва само облеклото. Помислете и за главата си, тъй като тялото ви губи най-много топлина именно през нея. Маските така или иначе са задължителни и са добро средство за защита на носа и устата. Използвайте крем за лице, балсам за устни и очила, когато грее слънце.


3. Не се разсъбличайте, когато започнете да се потите

Предвид многото слоеве дрехи, потенето може да започне още преди да сте стигнали до същинската част на тренировката ви. Но в никакъв случай не сваляйте дрехи. Ако свалите якето си и изложите потното си тяло на студа, рискувате много по-бързо да изпаднете в състояние на хипотермия.

4. Крайниците са също толкова важни

Огромна грешка е да игнорирате ръкавиците при тренировките на открито и студено. Когато ръцете ви измръзнат, тялото ви ограничава притока на кръв към тях, кръвоносните съдове се свиват и така те стават по-слаби и податливи на нараняване. Тялото концентрира целия кръвен поток към сърцето, като така обезпечава работата на мозъка. Това прави носа, ушите, ръцете и краката изключително уязвими.

Как да тренирате безопасно, когато навън е студено?

5. Хидратирайте се

Може да не изпитвате необходимост от вода преди тренировка на открито, но хидратацията е ключов фактор за добрата тренировка. Винаги, когато условията навън са различни, ви е нужна повече вода. Независимо дали е по-топло или по-студено. Носете вода със себе си и проучвайте мястото, което сте си избрали за тренировка и дали наоколо има магазини или чешмички.

6. Разчитайте знаците

Дори и да сте максимално подготвени и добре облечени, винаги може нещо да се обърка. Затова е много важно да разберете как тялото ви ви предупреждава, че нещо не е наред. Треперенето, изтощението, неясната реч, загубата на памет, объркването са такива знаци. Ако почувствате нещо такова, веднага отидете на топло и сигурно място и при първа възможност се консултирайте със специалист.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.