Финландски археолози откриха жена, родила след смъртта си

Финландски археолози са попаднали на невероятна находка. В средновековна погребална крипта учените се натъкнали на жена, родила след смъртта си.

Това според археолозите е изключително рядко, но не и уникално явление. Има описани още няколко случая на подобни раждания след настъпване на смъртта.

Гробницата, в която са открити починалата жена и плодът ѝ, принадлежи на аристократична фамилия, разкриват учените.


При допълнителните проучвания е установено, че родилката, която се е намирала в третия триместър на бременността, е починала от остро инфекциозно възпаление. Малко след като е била положена в криптата, се е родил плодът, изтласкан от тялото на майката от газовете, образувани в коремната кухина след смъртта.

Посмъртно екструдиране на плода е много рядко явление. Известни са случаи, описани в съвременната литература и при археологическите изследвания. Това явление обикновено се случва в рамките на няколко дни след смъртта, отбелязват учените в своето проучване.

И по-рано археолози са се сблъсквали с феномена „посмъртно раждане“ по време на разкопки на погребение от VII-VIII век в италианската провинция Болоня. Намереният там скелет е на жена, която е била на 25-35 години.

Плодът е бил в 38 седмица на развитие. Главата и тялото му били между бедрата на жената, а краката му бяха в тазовата област, както се случва по време на раждането.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.