Пентагонът с тайна армия от спецагенти

Пентагонът с тайна армия от спецагенти

Всички сме гледали американски екшъни с тайни агенти и спецкоманди, извършващи екстремни мисии в различни точки на света. Понякога добрите стават лоши, понякога излизат извън контрола на своите правителства и започват да работят срещу тях. Филмът свършва и си казваме: „Като на филм…“.

Оказва се обаче, че това, което ни се представя като „просто режисирана измислица за филм“, е повече от реалност и факт! Журналистическо разследване на американската медия Newsweek разкри как министерството на отбраната в САЩ е създало тайни звена, за да привлича по-малко внимание с действията си на световната сцена.

Журналистите от медията са установили, че броят на тези тайни групи, които са неподвластни на други институции, включително и на Конгреса, са достигнали 60 000 души. Една истинска армия от тайни агенти и убийци на свръхсекретна държавна служба.

Пентагонът с тайна армия от спецагенти

Половината от тези 60 000 души са спецвоенни отряди ангажирани с различни тайни мисии по цял свят, включващи диверсии, политически и икономически шпионаж, убийства, атентати и др. Други пък са разузнавачи и контраразузнавачи, работещи под прикритие в различни мисии и организации в чужбина и САЩ. И не на последно място – най-новото попълнение на Пентагона, тайните подразделения за кибератаки и контраатаки във виртуалното пространство.

Поддръжката на тази тайна армия възлиза на повече от 900 млн. долара годишно, пишат разследващите. Дейността им се покрива от около 130 компании. Вестникът отбелязва, че точният мащаб на тази дейност на Пентагона, никога не е обявявана пред Конгреса, затова и числата за хора и пари може да са много по-големи.

Тези тайни подразделения от агенти са толкова професионално обучени и ефективни, че не привличат внимание на международната сцена при извършване на мисии в интерес на САЩ. Медията е достигнала до тези разкрития на база двугодишно разследване. То е включвало анализ на документи, информация от тайни и открити източници, както и интервюта с бивши кадри на тези звена и хора участвали в съвместни операции с тях.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *