Луната

НАСА е готова за тестов полет на новата си ракета към Луната на фона на благоприятната прогноза за времето и отстраняването на техническите проблеми, заради които бе отложено изстрелването в началото на седмицата, съобщи БТА, като се позова на АФП.

Стартът в събота е планиран за 14:17 часа източноамериканско време (18:17 ч. по Гринуич) от космически център „Кенеди“ и е възможно да бъде осъществен в последващите два часа, ако се наложи забавяне.

Вероятността за благоприятно време в този интервал е 60%. „Прогнозата изглежда добре“ и не се очаква да „блокира“ старта, увери на пресконференция Мелъди Ловин, която отговаря за анализа на метеорологичните прогнози.


Луната

От понеделник в НАСА работят по отстраняване на техническите проблеми, наложили отлагането на изстрелването на новата ракета в последния момент.

Първоначално възникна затруднение при охлаждането на един от четирите основни двигателя. Инженерите извършиха анализ, който потвърди, че проблемът възниква заради повреден сензор, каза на пресконференция Джон Хъникат, който отговаря за ракетната програма в НАСА. Занапред показанията на този сензор ще бъде пренебрегвани.


Другият проблем бе с изтичане на гориво. Открихме откъде изтича гориво и отстранихме проблема, каза директорът по изстрелването Чарли Блекуел-Томсън.

Мисия „Артемис 1“ се отправя на тестов полет без астронавти на борда. Това ще е първи полет за ракетата SLS, разработвана повече от десетилетие като най-мощната в света досега.

„Няма гаранции, че ще бъде изстреляна в събота, но ще опитаме“, каза Майк Сарафин, който ръководи мисията.

Ако полетът е успешен, капсулата „Орион“, която ще бъде изстреляна с ракетата, ще прекара почти 38 дни в космоса. Тя ще бъде позиционирана в орбита на Луната, когато я доближи на около 100 км.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *