Приемът само на една купичка зелени листни зеленчуци на ден може да подобри мускулната функция, установиха учени от университета „Идит Коуен“ в Австралия, съобщи електронното издание Medical Xpress.
Изследването им, чиито резултати бяха публикувани в сп. The Journal of Nutrition, установи, че хората, които приемат много зеленчуци имат значително по-добра мускулна функция на долните крайници.
Учените са изследвали данни за 3759 австралийци, участвали в проучване за сърдечна дейност и диабет за период от 12 години. Те установили, че приемащите редовно големи количества нитратни зеленчуци са с 11 на сто по-силни мускули на краката от хората, които приемат по-малко богати на нитрати зеленчуци. Отчетена било и с около 4 на сто по-висока скорост при ходене.
Ръководителят на изследването д-р Марк Сим от института по изследване на храненето в университета каза, че резултатите разкриват важната роля на храненето за общото физическо състояние и здраве.
„За оптимизиране на мускулната функция предлагаме балансирана диета, богата на листни зеленчуци, в комбинация с редовни упражнения“, каза той.
Изследването установи, че най-полезни в това отношения са марули, спанак, кейл и цвекло.
Василена е завършила „Българска филология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Обича кучета, японската кухня и източната литература, зелена храна и филмите на Вим Вендерс. Умерена романтичка и отявлен пътешественик.