Китайският марсоход

Китайският марсоход Zhuzhong се впусна да изследва марсианската повърхност. Както © Мустак вече писа, апаратът успешно кацна на повърхността на Червената планета на 15 май на борда на капсулата носител – Tianwen-1.

Според телеметричните данни на 22 май в 10.40 часа пекинско време марсоходът е напуснал успешно платформата на капсулата, достигайки безпрепятствено марсианската повърхност. Веднага след това е започнал проучвания.

От китайската космическа агенция поясняват, че сред научните задачи на апарата са изучаването на морфологията и геоложката структура на Червената планета, особености на марсианската почва и местоположението на водния лед.


Марсоходът е оборудван с най-съвременни технологии за изследване състава на почвата, йонизирания състав на атмосферата, характеристиките на климата и условията на околната среда на повърхността. Освен цялата технологична база на борда си, апаратът разполага и със специализирана техника за проучване на физическото поле и вътрешната структура на планетата.

Проектният експлоатационен живот на Chzhuzhun е 90 марсиански дни. За сравнение един марсиански ден се равнява на 24 часа и 39 минути земно време. Марсоходът е проектиран така, че по време на мисията да може да издържи на механичното, топлинното и радиационното въздействие на космическата среда.

Той е оборудван с шест полезни натоварвания, включително мултиспектрална и топографска камера, детектор за измерване на повърхностното магнитно поле, инструмент за метеорологично измерване и детектор за изследване на почвен състав.

Ако мисията премине успешно, ще донесе безценни за науката данни. Учените ще имат фундаментална основа за разбирането как е възникнала и еволюирала планетата и цялата слънчева система.

Освен всичко това основната цел е да се открият признаци на живот, както и да се разбере дали условията на Марс могат да се променят в бъдеще, така че планетата да стане годна за заселване с хора.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.